„Hogy hagyhattam magam belevinni ebbe az őrületbe? Allergiás-e egyáltalán a kislányom?” – csak semmi pánik!

Figyeljük a gyermek reakcióit a kapott ételekre, hiszen nem biztos, hogy amit a szülő elsőre elgondolt, az jó neki! Gianni Annoni új írása.

A kutatások szerint a szénanátha tünetei egyre hosszabb ideig tartanak.
Áprilisban sokan érezhették az allergiás náthát, vagy szénanáthát melynek tünetei az orrfolyás és a viszkető szemek. Ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer a levegőben lévő allergénekre, például a pollenre, hisztamin kibocsátásával reagál – olvasható az Economist cikkében.
Néhány évszázaddal ezelőtt még ritkának számított, ma azonban rendkívül gyakori – becslések szerint a legtöbb iparosodott országban minden ötödik ember, egyes érzékeny területeken, például Japánban pedig minden második ember szenved tőle.
Bár a betegek száma már nem növekszik olyan gyorsan, mint korábban, Adam Fox, a King's College London kutatója szerint a tünetek minden évben egyre hosszabb ideig tartanak.
Az urbanizáció is szerepet játszhat ebben: Ann Gledson, a Manchester Egyetem kutatója és munkatársai 2023-ban publikált tanulmányukban megállapították, hogy
a szezonális allergiás tünetek súlyosabbak a városlakók körében. A pontos ok azonban nem ismert.
Egyes tudósok szerint a klímaváltozás is felelős lehet az allergiás tünetek elhúzódásáért. Beverley Adams-Groom, a Worcester Egyetem kutatója által végzett kutatás kimutatta, hogy a melegebb tavaszok miatt Nagy-Britanniában a fő pollen-szezon (amely általában májustól júliusig tart) korábban kezdődik. Valójában egyes fafajok már januárban elkezdenek polleneket kibocsátani.
A közép-európai és észak-amerikai melegebb éghajlat például hozzájárul a parlagfű terjedéséhez, amely egy erősen allergén faj, amelynek mindössze egy pollen szemcse elég a levegőben, hogy reakciót váltson ki. A legtöbb növényfajnak tíznél több kell. Az éghajaltváltozás pozitívuma, hogy az extrém időjárás, például a hőhullámok és a heves esőzések csökkenthetik a pollentermelést és -terjedést.
Ezt is ajánljuk a témában
Figyeljük a gyermek reakcióit a kapott ételekre, hiszen nem biztos, hogy amit a szülő elsőre elgondolt, az jó neki! Gianni Annoni új írása.
Nyitókép: Unsplash